Arbeidsmarkt inzicht: Civiel Ingenieur

Krijg meer inzicht in de arbeidsmarkt voor hoger opgeleide technici, ingenieurs en IT professionals. Deze week kijken we naar de functiegroep “Civiel Ingenieur”.
Arbeidsmarkt inzicht: Civiel Ingenieur

Krijg meer inzicht in de arbeidsmarkt voor hoger opgeleide technici, ingenieurs en IT professionals. Deze week kijken we naar de functiegroep “Civiel Ingenieur”.

Hoe zit dat nu met de arbeidsmarkt voor hoger opgeleide technici, ingenieurs en IT professionals? De komende tijd willen wij je hier meer inzicht in geven en kijken we de komende weken steeds naar een bepaalde functiegroep.

Deze week kijken we naar: Civiel Ingenieur

Een Civiel Ingenieur (vroeger heette het een weg- en waterbouwkundige) is specialist in de wetenschap van de civiele techniek (objecten die vast zitten in de grond). Een civiel ingenieur houdt zich voornamelijk bezig met het ontwerp en de uitvoer van bouwprojecten in de grond-, weg- en waterbouw.

Civiele ingenieurs gaan meestal aan het werk bij de onder andere adviesbureaus, overheid, aannemers en ingenieursbureaus. Hier werken ze aan het ontwerp en de planning van een bouwproject. Tijdens de uitvoering zijn ze ook vaak aanwezig op de bouwlocatie.

Om Civiel Ingenieur te kunnen worden volg je een opleiding Civiele Techniek op HBO of WO niveau. Soms valt het op HBO niveau onder de brede opleiding Built Environment.

Wist je dat de titel “Civiel Ingenieur” op HBO niveau anders wordt afgekort dan op WO niveau? Op HBO niveau wordt het “ing.” en WO niveau wordt het “ir.”

Aantal vacatures & functietitels

Momenteel staan er bij zowel directe werkgevers als bij bemiddelaars 206 vacatures open voor Civiel Ingenieur. Waarvan 101 nieuwe vacatures sinds 10 weken en 22 sinds twee weken.

Meest gebruikte functietitels zijn:

 • Civiel Ingenieur
 • Elektrotechnisch Ingenieur
 • Project Ingenieur
 • Civieltechnisch Ingenieur
 • Ingenieur

Top 5 werkgevers & Intermediairs

De volgende vijf werkgevers hebben in kwartaal 1 2019 de meeste vacatures open staan met functies voor Civiel Ingenieur:

 1. Witteveen + Bos
 2. MULTI
 3. Denys
 4. Sadef
 5. Schiphol

De volgende vijf intermediairs hebben in kwartaal 1 van dit jaar de meeste vacatures open staan met functies voor Civiel Ingenieur:

 1. Young Engineering
 2. Sweco
 3. Maandag
 4. Randstad
 5. Voort

Top 5 Provincies

De volgende vijf provincies hebben in kwartaal 1 van dit jaar de meeste Civiel Ingenieur vacatures (standplaats):

 1. Noord-Brabant met 59 vacatures
 2. Zuid-Holland met 50 vacatures
 3. Noord-Holland met 26 vacatures
 4. Overijssel met 21 vacatures
 5. Utrecht met 18 vacatures

Hekkensluiters zijn de provincies Groningen en Drenthe met elk 2 vacatures voor een Civiel Ingenieur.

Vacature variabelen

Kijken we naar de vacature variabelen dan zien we de volgende cijfers voor kwartaal 1 van dit jaar:

 • Parttime (27%) vs Fulltime (73%)
 • HBO (73%) vs WO (17%)
 • Junior (40%) vs Medior (51%) vs Senior (9%)

Salaris

Interessant om te weten is wat er gemiddeld aan salaris wordt geboden voor Civiel Ingenieur. Het gemiddeld geboden bruto jaarsalaris (van 2016 tot nu) zoals benoemd in vacatures inclusief vakantiegeld en op basis van voltijdbaan zijn als volgt:

 • Gemiddeld - euro 45.000,-
 • Junior (0-5 jaar werkervaring) - 37.500,-
 • Medior (5-10 jaar werkervaring) - 48.500,-
 • Senior ( > 10 jaar werkervaring) - 68.000,-

Wij hopen je met bovenstaande informatie meer inzicht te hebben gegeven over de Nederlandse arbeidsmarkt voor Civiel Ingenieurs. Schrijf je nu in op de wekelijkse nieuwsbrief van Ingenieur Next en blijf op de hoogte van de laatste vacatures en arbeidsmarkt informatie voor hoger opgeleide technici, ingenieurs en IT professionals.

Bovenstaande data is verkregen op 25-4-2019 door gebruik te maken van de handige tool genaamd Jobdigger. We hebben gezocht op “Civiel Ingenieur” op HBO en WO niveau door geheel Nederland. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan dit artikel en bijbehorende data.

Gepubliceerd door

Gepubliceerd op

Tags

Arbeidsmarkt inzichtPartners van IngenieurNext